Składniki:
2,3 litra mleka
1 czekolada gorzka
1 łyżka miodu
4 jajka
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru pudru
Wlać do garnka 2 litry mleka i wrzucić czekoladę i miód.
Żółtka oddzielić od białek.
Osobno rozbić żółtka z mąką ziemniaczaną z kakao i z około 0,2 litra mleka.
Gdy mleko z czekoladą i miodem się zagotuje, powoli wlewać roztrzepane z zimnym mlekiem żółtka, cały czas szybko mieszając- na przykład, tak jak w moim przypadku, mieszadełkiem z miksera ;) Można już odstawić przygotowaną zupę na bok i wziąć się za piankowe kluski.A więc, ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać dwie płaskie łyżki cukru pudru i ubijać białka jeszcze przez około minutę.
Zagotować w garnku resztę mleka rozrobionego z wodą i wrzucać łyżką po kilka klusek które, właściwie po kilku sekundach można już wyjmować.
Zupa jest kremowa i słodka. Można ją wykorzystać bez klusek i pić jako wzbogacone kakao. Moim zdaniem jest równie pyszne :)

Mmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń