środa, 26 kwietnia 2017

Zupa czekoladowa z kluskami


Składniki:

2,3  litra mleka
1 czekolada gorzka
1 łyżka miodu
4 jajka
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru pudru


Wlać do garnka 2 litry mleka i wrzucić czekoladę i miód.

Żółtka oddzielić od białek.

Osobno rozbić żółtka z mąką ziemniaczaną z kakao  i z około 0,2 litra mleka.

Gdy mleko z czekoladą i miodem się zagotuje, powoli wlewać roztrzepane z zimnym mlekiem żółtka, cały czas szybko mieszając- na przykład, tak jak w moim przypadku, mieszadełkiem z miksera ;) Można już odstawić przygotowaną zupę na bok i wziąć się za piankowe kluski.

A więc, ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać dwie płaskie łyżki cukru pudru i ubijać białka jeszcze przez około minutę.


  Zagotować w garnku resztę mleka rozrobionego z wodą i wrzucać łyżką po kilka klusek które, właściwie po kilku sekundach można już wyjmować.

   Zupa jest kremowa i słodka. Można ją wykorzystać bez klusek i pić jako wzbogacone kakao. Moim zdaniem jest równie pyszne :)

2 komentarze:

Kompot jabłkowy, refleksje jesienne i kilka zdjęć z pasieki

Temperatury wciąż zaskakują i są nad wyraz wysokie jak na zaczynający się właśnie listopad, więc życie w pasiece, które o tej porze zazwyc...