środa, 26 kwietnia 2017
Zupa czekoladowa z kluskami
Składniki:
2,3 litra mleka
1 czekolada gorzka
1 łyżka miodu
4 jajka
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki kakao
2 łyżki cukru pudru
Wlać do garnka 2 litry mleka i wrzucić czekoladę i miód.
Żółtka oddzielić od białek.
Osobno rozbić żółtka z mąką ziemniaczaną z kakao i z około 0,2 litra mleka.
Gdy mleko z czekoladą i miodem się zagotuje, powoli wlewać roztrzepane z zimnym mlekiem żółtka, cały czas szybko mieszając- na przykład, tak jak w moim przypadku, mieszadełkiem z miksera ;) Można już odstawić przygotowaną zupę na bok i wziąć się za piankowe kluski.
A więc, ubić białka na sztywną pianę, a następnie dodać dwie płaskie łyżki cukru pudru i ubijać białka jeszcze przez około minutę.
Zagotować w garnku resztę mleka rozrobionego z wodą i wrzucać łyżką po kilka klusek które, właściwie po kilku sekundach można już wyjmować.
Zupa jest kremowa i słodka. Można ją wykorzystać bez klusek i pić jako wzbogacone kakao. Moim zdaniem jest równie pyszne :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Kompot jabłkowy, refleksje jesienne i kilka zdjęć z pasieki
Temperatury wciąż zaskakują i są nad wyraz wysokie jak na zaczynający się właśnie listopad, więc życie w pasiece, które o tej porze zazwyc...
-
Dostałam w sobotę, w prezencie, spadłe jabłka- papierówki. Tak konkretnie, to teściowa mi je przyniosła w reklamówce. Dlatego, że spadłe,...
-
Przepis na ciasto wpadł mi do głowy wczoraj, zupełnie przez przypadek. Po prostu, rozmrażałam zamrażarkę i siłą rzeczy musiałam z niej w...
-
" Kurczę duszone w śmietanie. Zasmażyć w rondelku pół łyżki masła, włożyć całe kurczę posolone, zrumienić je na mocnym ogniu ze ...
Mmm, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń