Składniki:
-pierś z kurczaka
-0,5 kg pieczarek
-cebula
-mały kawałek boczku
-ser feta
-jajko
-kilka ząbków czosnku
-sok z cytryny
-natka pietruszki
-pieprz, sól
-masło
-opakowanie makaronu typu muszelki (duży rozmiar:), mąka, bułka tarta, żółty ser
sos:
-mleko
-jajko
-pieprz, sól
Pokroiłam drobno cebulę, pierś z kurczaka, pieczarki i kawałek boczku. Wszystko razem przyprawiłam pieprzem i solą i poddusiłam na patelni do momentu odparowania wody. Po zdjęciu z gazu, wrzuciłam na patelnię mnóstwo drobno pokrajanej natki pietruszki, pokrojony w kostkę ser kanapkowy typu feta, jajko, trochę soku z cytryny oraz wycisnęłam przez praskę kilka ząbków czosnku. Wymieszałam wszystko i zostawiłam, by lekko przestygło.
Następnie nastawiłam wodę w dość dużym garnku. Do wrzącej wody wrzuciłam muszelki i gotowałam na małym ogniu około 5-10 minut, a następnie odcedziłam je i przelałam zimną wodą. Blachę z piekarnika wyłożyłam papierem do pieczenia, który wysmarowałam masłem. Każdą muszelkę maczałam w sosie (śmietana, trochę mleka, jajko, pieprz, sól) , potem w mące wymieszanej z bułką, a następnie wypełniałam farszem i układałam na blasze. I tak każdą muszelkę z osobna, aż do wypełnienia całej blachy i zużycia farszu.
Na muszelki ułożyłam jeszcze małe kawałki masła i posypałam startym serem żółtym. Tak przygotowane muszelki włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, na około 20 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika lub przed podaniem można muszelki posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz